Založ si blog

Fascinujúca príroda

Minulú jeseň som sťahoval korýtka, ryby a raky z odrezaného koryta Detvianskeho potoka. Jednalo sa asi o 300 m dlhý úsek, ktorý mal byť zasypaný a na jeho mieste sa mal postaviť kruhový objazd a výjazd z rýchlostnej cesty R2. Na tom tristo metrov dlhom úseku potoka ostali desiatky tisíc rýb, tisícky korýtok a stovky rakov, a mnoho užoviek, ktoré sa ale presťahovali samé, čím nám ušetrili náklady na sťahovanie ich biomasy/tiel 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sám som bol prekvapený aké množstvo zvierat na tak krátkom úseku potoka žije, no potom som si uvedomil prečo to tak je.. Nejednalo sa totiž o zregulovaný potok, boli tu zachované meandre, hlbočiny, podmyté brehy s brehovou vegetáciou, rôzny substrát dna na vytieranie rýb. Myslím si, že tento kúsok nezregulovaného potoka mal najvyššiu biodiverzitu/druhovú bohatosť ale aj početnosť populácií jednotlivých druhov, najmä rýb, kôrovcov a mäkkýšov v území katastra v ktorom sa nachádza. Ja to síce len odhadujem, pretože zrátať sa to nedalo, no podľa mňa bolo na 300 m dlhom úseku potoka okolo 60 000 tisíc rýb, 2000 tisíc korýtok a 1500 rakov . Mnoho z nich sa podarilo zachrániť a preniesť do nového koryta potoka. Mnoho rýb však ulovili vtáky (rybárik riečny, volavka popolavá, či kormorán čierny ), hlodavce a možno aj vydra riečna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Napriek tomu, že sa mohlo zachrániť aj viac zvierat, bol som spokojný s tým čo sa podarilo pozbierať a preniesť naspäť do živého toku. Na Slovenské pomery to bol neskutočný výkon. Na viac sa podarilo zabezpečiť, aby sa väčšia časť z odrezaného úseku potoka nezničila ale, aby na nej ostal brehový porast a pôvodné koryto, ako tz. mokraďný biotop s množstvom funkcií, ako zvlhčovanie mikroklímy, zachytávanie prachu ap. To bolo všetko, čo sa dalo v danej situácii urobiť.

 

Bohužiaľ najhoršie dopadli raky, ktorých na odrezanom úseku potoka uhynulo veľké množstvo. Stalo sa tak preto, že sú náročné na kyslík vo vode, ale najmä preto, že trvalo niekoľko týždňov, kým sa začala odčerpávať voda z hlbších miest potoka, kde mali tieto zvieratá skrýše.

Bohužiaľ, napriek snahe zúčastnených, väčšina rakov z odrezaného úseka potoka uhynula. Stalo sa tak najmä preto, že raky riečne sú veľmi náročné na kyslík vo vode, ale tiež preto, že trvalo niekoľko týždňov, kým sa podarilo odčerpať vodu aj z hlbočín starého koryta, kde mali tieto zvieratá skrýše.

 

Pracovníci Štátnej ochrany prírody CHKO Poľana pri dohľadávaní korýtok riečnych pri jednej z hlbočín v odrezanom koryte potoka. Voda v niektorých hlbočinách dosahovala až 1,4 m.

Pracovníci Štátnej ochrany prírody CHKO Poľana pri dohľadávaní korýtok riečnych, pri jednej z hlbočín v odrezanom koryte potoka. Voda v niektorých hlbočinách dosahovala až 1,4 m.

 

Občas sme pracovali trocha v strese s ťažkými mechanizmami nad hlavou.. V tomto prípade jeden báger" uzavieral dolnú časť odrezaného úseku potoka. V podstate tým zamedzil v úniku rýb a ďalších živočíchov z odrezaného koryta.

Občas sme pracovali trocha v strese s ťažkými mechanizmami nad hlavou (občas doslovne).. V tomto prípade jeden báger“ uzavieral dolnú časť odrezaného úseku potoka. V podstate tým zamedzil v úniku rybám a ďalším živočíchom po prúde do zachovalého úseku toku.

 

 

Bohužiaľ zničením 300 m Detvianskeho potoka s 2 populáciami druhov európskeho významu a prišlo k zničeniu biocentra s najvyššou biodiverzitou v katastri mesta Detva. Taktiež sa jednalo o veľkú časť zo zachovalého koryta dolného toku potoka s hlbočinami a podmitými brehmi, rôznymi substrátmi dna na vytieranie rýb.

Zničením 300 m dlhého úseku Detvianskeho potoka, na ktorom boli jadrové lokality 2 druhov európskeho významu, prišlo rovnako k zničeniu biocentra s najvyššou biodiverzitou v katastri mesta Detva. Taktiež sa jednalo o veľkú časť zo zachovalého koryta dolného toku potoka s hlbočinami a podmytými brehmi, rôznymi substrátmi dna na vytieranie rýb. Proste niečo nenahraditeľné.

 

 

—————————————————————————————–

 

 

Asi po 9 mesiacoch som sa na odrezaný úsek potoka vrátil a prešiel som si ho. Najmä preto, že poklesla voda v hlbočinách a ja som si mohol pozrieť, koľko korýtok riečnych v starom koryte ostalo a uhynulo. To som mohol zistiť na základe nálezov ich lastúr na kameňoch alebo v bahne.
Napriek tomu, že bolo naozaj teplé leto, tak v hlbočinách mŕtveho ramena potoka bolo ešte relatívne dosť stagnujúcej vody a keďže som mal so sebou podberák, tak som ho len tak zo zvedavosti skúsil strčiť do vody, či niečo neulovím.. A stalo sa niečo neuveriteľné.. Z vody som vylovil 4 jalce hlavaté, prípadne maloúste.. V tej chvíli mi to bolo jedno, pretože som vytiahol 4 prúdomilné ryby, vraj náročné na kyslík vo vode, no vytiahol som ich z hlbočiny mŕtveho ramena potoka v ktorej už 9 mesiacov netiekla voda.

Pár z chytených jalcov , po 9 mesiacoch.

Pár z chytených jalcov , po 9 mesiacoch.

 

A chytil som ich v tejto hlbočine/mláke.

A chytil som ich v tejto hlbočine/mláke.

 

 

Príroda je proste fascinujúca ..

 

 


V tomto druhom videu je Trocha odbornejší výklad a živšie rozprávanie 🙂


Referendum je sviatkom demokracie a každý demokraticky nastavený Slovák sa ho zúčastní

21.01.2023

Demokracia je vláda ľudu, ktorú občania uplatňujú priamo, alebo prostredníctvom volených zástupcov, ktorých môžu kedykoľvek odvolať. Na Slovensku sa, ale banda sprostých a arogantných fašistov vo Vláde, Parlamente, na Ústavnom súde a v prezidentskom paláci rozhodla, že ich vôľa a právo Vládnuť, je nad právom 5 miliónov obyvateľov Slovenska rozhodovať o Vývoji [...]

Čaputová : Žena, ktorá okradla stovky tisíc najchudobnejších dôchodcov

17.01.2023

Pred vyše dvomi rokmi na návrh ministra práce Krajniaka schválila Vláda SR a parlament retroaktívny a protiústavný Zákon, ktorým sa zmrazili valorizácie „minimálnych dôchodkov“ na 12 rokov. Pod týmto zákonom je podpísaná aj Zuzana Čaputová, ktorá bola opakovane upozorňovaná na to, že takýto neľudský zákon je v rozpore s niekoľkými článkami Ústavy SR, [...]

Zuzana Čaputová : Žena, ktorá zradila samú seba a pokúsila sa zarezať občiansku spoločnosť

09.01.2022

V roku 2015 vydalo nakladateľstvo Technickej univerzity vo Zvolene zaujímavú publikáciu s názvom „ Súčasná spoločnosť – výzvy a vízie“. V tejto publikácii sa nachádza kapitola s názvom „ Obhajoba práv občanov na zdravé Životné prostredie “, v ktorej jedna z autoriek okrem základného ozrejmenia toho čo je Aarhuský dohovor, zákon o EIA ap., napísala aj jednu [...]

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 47
Celková čítanosť: 184412x
Priemerná čítanosť článkov: 3924x

Autor blogu

Kategórie