Založ si blog

Ako je to vlastne s cenami energií

Vstupom do Európskej únie v roku 2004 sa Slovensko zaviazalo decentralizovať trh s energiami, čo v praxi znamenalo otvoriť trh pre nových dodávateľov elektriny a plynu, to znamenalo zrušiť monopol slovenských plynární (SPP) a Slovenských elektrární a.s. v predaji plynu a elektriny zákazníkom na Slovensku. Príchodom alternatívnych dodávateľov energií ako Slovakia Energi bežný človek získal možnosť vybrať si od koho bude plyn, či elektrinu nakupovať.

V každej faktúre za elektrinu, či plyn platíme v skutočnosti dvom subjektom ( dodávateľovi energie a distribútorovi energie). Dodávateľ energie je firma ktorá elektrinu, či plyn vyrába alebo nakupuje a následne predáva zákazníkom. Distribútor energie je firma prevádzkujúca sieť, teda firma ktorá spravuje a udržiava stĺpy elektrického napätia, dróty ktoré sú na nich, transformátory, elektromery, ale ktorá tiež zabezpečuje pripojenie nových zákazníkov na sieť atd.

Dodávateľom energie sú teda firmy ako Slovenský plynárenský priemysel a. s. , Slovenské elektrárne a. s., Slovakia Energi, Energie2  a mnoho ďalších.

Distribútorom energie sú : SPP distribúcia a.s., Stredoslovenská energetika – distribúcia a.s., Východoslovenská distribučná a.s., Západoslovenská distribučná a.s. . Na rozdiel od množstva dodávateľských firiem, distribučné firmy sú na Slovensku len tie, ktoré som práve vymenoval.

Konečná cena za elektrinu, ktorú máme na faktúre sa skladá len z jednej tretiny z ceny za dodanú skutočnú elektrickú energiu či plyn, dve tretiny ceny elektriny tvoria rôzne tarifné/regulované poplatky, ktoré platíme distribútorovi elektriny. Výšku týchto poplatkov si navrhujú distribučné spoločnosti a schvaľuje, a reguluje ich Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (URSO).

Referendum je sviatkom demokracie a každý demokraticky nastavený Slovák sa ho zúčastní

21.01.2023

Demokracia je vláda ľudu, ktorú občania uplatňujú priamo, alebo prostredníctvom volených zástupcov, ktorých môžu kedykoľvek odvolať. Na Slovensku sa, ale banda sprostých a arogantných fašistov vo Vláde, Parlamente, na Ústavnom súde a v prezidentskom paláci rozhodla, že ich vôľa a právo Vládnuť, je nad právom 5 miliónov obyvateľov Slovenska rozhodovať o Vývoji [...]

Čaputová : Žena, ktorá okradla stovky tisíc najchudobnejších dôchodcov

17.01.2023

Pred vyše dvomi rokmi na návrh ministra práce Krajniaka schválila Vláda SR a parlament retroaktívny a protiústavný Zákon, ktorým sa zmrazili valorizácie „minimálnych dôchodkov“ na 12 rokov. Pod týmto zákonom je podpísaná aj Zuzana Čaputová, ktorá bola opakovane upozorňovaná na to, že takýto neľudský zákon je v rozpore s niekoľkými článkami Ústavy SR, [...]

Zuzana Čaputová : Žena, ktorá zradila samú seba a pokúsila sa zarezať občiansku spoločnosť

09.01.2022

V roku 2015 vydalo nakladateľstvo Technickej univerzity vo Zvolene zaujímavú publikáciu s názvom „ Súčasná spoločnosť – výzvy a vízie“. V tejto publikácii sa nachádza kapitola s názvom „ Obhajoba práv občanov na zdravé Životné prostredie “, v ktorej jedna z autoriek okrem základného ozrejmenia toho čo je Aarhuský dohovor, zákon o EIA ap., napísala aj jednu [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 47
Celková čítanosť: 183280x
Priemerná čítanosť článkov: 3900x

Autor blogu

Kategórie