Ako je to vlastne s cenami energií

2. februára 2017, narodilsavlk, Nezaradené

Vstupom do Európskej únie v roku 2004 sa Slovensko zaviazalo decentralizovať trh s energiami, čo v praxi znamenalo otvoriť trh pre nových dodávateľov elektriny a plynu, to znamenalo zrušiť monopol slovenských plynární (SPP) a Slovenských elektrární a.s. v predaji plynu a elektriny zákazníkom na Slovensku. Príchodom alternatívnych dodávateľov energií ako Slovakia Energi bežný človek získal možnosť vybrať si od koho bude plyn, či elektrinu nakupovať.

V každej faktúre za elektrinu, či plyn platíme v skutočnosti dvom subjektom ( dodávateľovi energie a distribútorovi energie). Dodávateľ energie je firma ktorá elektrinu, či plyn vyrába alebo nakupuje a následne predáva zákazníkom. Distribútor energie je firma prevádzkujúca sieť, teda firma ktorá spravuje a udržiava stĺpy elektrického napätia, dróty ktoré sú na nich, transformátory, elektromery, ale ktorá tiež zabezpečuje pripojenie nových zákazníkov na sieť atd.

Dodávateľom energie sú teda firmy ako Slovenský plynárenský priemysel a. s. , Slovenské elektrárne a. s., Slovakia Energi, Energie2  a mnoho ďalších.

Distribútorom energie sú : SPP distribúcia a.s., Stredoslovenská energetika – distribúcia a.s., Východoslovenská distribučná a.s., Západoslovenská distribučná a.s. . Na rozdiel od množstva dodávateľských firiem, distribučné firmy sú na Slovensku len tie, ktoré som práve vymenoval.

Konečná cena za elektrinu, ktorú máme na faktúre sa skladá len z jednej tretiny z ceny za dodanú skutočnú elektrickú energiu či plyn, dve tretiny ceny elektriny tvoria rôzne tarifné/regulované poplatky, ktoré platíme distribútorovi elektriny. Výšku týchto poplatkov si navrhujú distribučné spoločnosti a schvaľuje, a reguluje ich Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (URSO).