O tom prečo som požiadal primátora Šufliarského a poslancov mestského zastupiteľstva v Detve, aby vysporiadali pozemky ležiace medzi Lidlom a mestskou časťou sídliska „Novosady“

20. augusta 2019, narodilsavlk, Nezaradené

Medzi miestnou časťou sídliska Novosady a Lidlom stojí odjakživa súkromná lúka tiahnuca sa popri Detvianke. Po tejto lúke už 50 rokov prechádzajú obyvatelia Detvy – sídliska, keď idú na vlak, prípadne v ostatných rokoch do obchodu Lidl, pri venčení psíkov ap.. Už dávno je zrejmé, že pre dobudovanie miestnej infraštruktúry, ktorá by prepojila centrum sídliska z miestnou časťou Piešť pomocou chodníka a cyklochodníka po ktorých by konečne mohli obyvatelia nerušene chodiť je nutné lúku vysporiadať tz., odkúpiť od súkromných majiteľov.

 

Zďaleka nejde pritom len o vybudovanie chodníka pre peších a cyklochodníka pre cyklistov. Na lúke by sa mal vyčleniť priestor pre venčenie psov, ale aj vybudovať niekoľko ihrísk pre deti (napr. na basketbal, volejbal), vysadiť stromy, osadiť pingpongové stoly, hojdačky pre deti a dospelých ap.

Verím, že moja žiadosť nájde pochopenie a v najbližšom období mesto Detva podnikne kroky k vysporiadaniu lúky medzi sídliskom a Lidlom. V prípade ak to mesto Detva neurobí nájdu sa podnikateľské subjekty, ktoré na lúke zrealizujú svoje podnikateľské zámery, ktorých dôsledkom bude pravdepodobne znemožnenie prechodu obyvateľov sídliska cez dané územie a zníženie kvality bývania obyvateľov Novosadov.  To je reálny a aktuálny scenár.

 

15. 8.2019

 

Peter Gáborík