Založ si blog

Ochranár, ktorý obnažil absolútny ľudský a odborný rozklad Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP)

Bol koniec mája 2019 a po hladine rieky Nitra neďaleko Nových Zámkov sa už niekoľko dní plavili dole prúdom desaťtisíce mŕtvych rýb. Niektoré ryby boli menšie, iné väčšie, niektoré ryby sa už začínali rozkladať, iné vyzerali byť ako živé, nebiť toho, že boli obrátené na bok, či hore bruchom. Na takýto smutný obraz sa niekoľko dní pozerali ľudia okolo Nových Zámkov, vrátane ľudí zodpovedných za ochranu a manažment rieky Nitra – jej vôd a života v nich. Nikto však ani prstom nepohol, aby situáciu začal riešiť. Až na jedného človeka – chlapíka so šiltovkou a fotoaparátom preveseným cez rameno. Tým človekom nebol nikto iný ako zoológ Štátnej ochrany prírody SR Jozef Lengyel, ktorý nestratil duchaprítomnosť a hneď začal konať – fotiť a rátať uhynuté ryby. Následne pán Lengyel napísal podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia (SIŽP), ktorá je príslušným orgánom zriadeným pre manažment krízových situácií v životnom prostredí/jeho zložkách, pričom manažment a ochrana vôd je na SIŽP zabezpečený nepretržitou 24-hodinovou službou pre celé územie SR. Doktor Lengyel sa však s podnetom ešte v ten deň obrátil aj na ďalšie príslušné orgány, v prvom rade políciu SR (ORPZ Nové Zámky), nakoľko mal vážne podozrenie, že došlo k trestnému činu poškodzovania životného prostredia (§ 300, § 301 trestného zákona), ale aj príslušný odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Nových Zámkoch a regionálneho hygienika, ktorý zo zákona musí dohliadať na to, aby sa nešírili nebezpečné nákazy, ktoré môžu vznikať v procese rozkladu odumretých živočíchov.

Ešte v ten deň pán Lengyel uverejnil video a fotografie uhynutých rýb na rieke Nitra, na internete.

Na druhý deň sa pán Lengyel zase vybral monitorovať a dokumentovať stav riečneho ekosystému, na rieke Nitra. Pri rieke sa stretol s pracovníčkami SIŽP a políciou. Na mieste boli aj zástupcovia správcu povodia a okresného úradu odboru starostlivosti o životné prostredie, zástupca regionálneho hygienika a niekoľkých ďalších inštitúcií. Pri ohliadke toku Nitry sa pán Lengyel informoval u pracovníčok SIŽP, či odobrali vzorky vody na rozbor, čo je výhradná kompetencia a povinnosť zamestnancov inšpekcie životného prostredia v prípade zistenia mimoriadneho zhoršenia kvality vôd, ktoré sa prejavuje znečistením vody, zápachom, no najmä úhynom živočíchov žijúcich vo vode. Príslušné zamestnankyne SIŽP však na mieste odmietli vziať vzorky vody, ale aj uhynutých rýb na rozbor s tvrdením, že je už pozde a ryby sa už rozkladajú. Doktorovi Lengyelovi bolo vytknuté, že úhyny rýb nenahlásil skôr (p. Lengyel o nich skôr nevedel na rozdiel od správcu toku) a zároveň bol vyzvaný zasahujúcim policajtom a zamestnankyňami SIŽP, aby ďalej nezverejňoval videá a fotky uhynutých rýb z rieky Nitra na internete a nekontaktoval novinárov (Ústava SR v článku 45 prikazuje všetkým štátnym inštitúciám a ich zamestnancom poskytovať pravdivé a včasné informácie o stave životného prostredia).

Aj v ten deň pán Lengyel uverejnil video s fotografiami uhynutých rýb na rieke Nitra a kontaktoval médiá.

Autor : J. Lengyel / portál nitra.dnes24.sk

V nasledujúce dni venoval pán Lengyel celú svoju pozornosť monitorovaniu stavu riečneho ekosystému na rieke Nitra, pričom neustále rátal uhynuté ryby, určoval o aké druhy rýb sa jedná a všetko zaznamenával, aby mohol neskôr vypracovať relevantnú správu pre potreby vyšetrenia úhynov rýb na rieke Nitra. Počas týchto pracovných povinností sa doktor Lengyel dozvedal, že chodia na neho rôzne podania a udania od zamestnancov SIŽP, či anonymov, ktoré spochybňujú jeho prácu a integritu s cieľom poškodiť ho v zamestnaní a očierniť jeho dobré meno a odbornosť, pričom sa mu vyčítali aj také perfídnosti ako to, že sa dostala fotografia jeho služobného auta do médií (pozitívna reklama ŠOP SR).

 

Bohužiaľ, doktor Lengyel bol asi jediný štátny zamestnanec, ktorému išlo o vyšetrenie úhynov rýb na rieke Nitra. O čom najlepšie vypovedá výsledok samotného šetrenia príslušných orgánov z ktorého napr. vyplynulo aj to, že správca toku evidoval úhyny rýb už o tri dni skôr ako p. Lengyel, pričom to nenahlásil príslušnému orgánu – SIŽP..

 

2.5. 2020

Peter Gáborík

 

Tento článok odzrkadľuje reálny stav absolútneho rozkladu (v morálnej a odbornej rovine) Slovenskéj inšpekcie životného prostredia, ale aj celého sektora starostlivosti o životné prostredie, kde sa na jediného človeka – environmentalistu, ktorý začne uplatňovať environmentálnu legislatívu do praxe vrhnú jeho kolegovia, ktorí sa snažia iba o jediné : Nič nerobiť!! A to aj za cenu zlikvidovania profesnej existencie kolegu.

.. Takýto nezdravý stav celého sektora starostlivosti o životné prostredie dokážu napraviť iba ľudia, ktorí žijú pre ochranu prírody každý deň a len tak sa nezľaknú, a nepodľahnú tlaku.. Ľudia .. typu p. Lengyela..

 

 

Referendum je sviatkom demokracie a každý demokraticky nastavený Slovák sa ho zúčastní

21.01.2023

Demokracia je vláda ľudu, ktorú občania uplatňujú priamo, alebo prostredníctvom volených zástupcov, ktorých môžu kedykoľvek odvolať. Na Slovensku sa, ale banda sprostých a arogantných fašistov vo Vláde, Parlamente, na Ústavnom súde a v prezidentskom paláci rozhodla, že ich vôľa a právo Vládnuť, je nad právom 5 miliónov obyvateľov Slovenska rozhodovať o Vývoji [...]

Čaputová : Žena, ktorá okradla stovky tisíc najchudobnejších dôchodcov

17.01.2023

Pred vyše dvomi rokmi na návrh ministra práce Krajniaka schválila Vláda SR a parlament retroaktívny a protiústavný Zákon, ktorým sa zmrazili valorizácie „minimálnych dôchodkov“ na 12 rokov. Pod týmto zákonom je podpísaná aj Zuzana Čaputová, ktorá bola opakovane upozorňovaná na to, že takýto neľudský zákon je v rozpore s niekoľkými článkami Ústavy SR, [...]

Zuzana Čaputová : Žena, ktorá zradila samú seba a pokúsila sa zarezať občiansku spoločnosť

09.01.2022

V roku 2015 vydalo nakladateľstvo Technickej univerzity vo Zvolene zaujímavú publikáciu s názvom „ Súčasná spoločnosť – výzvy a vízie“. V tejto publikácii sa nachádza kapitola s názvom „ Obhajoba práv občanov na zdravé Životné prostredie “, v ktorej jedna z autoriek okrem základného ozrejmenia toho čo je Aarhuský dohovor, zákon o EIA ap., napísala aj jednu [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 47
Celková čítanosť: 184424x
Priemerná čítanosť článkov: 3924x

Autor blogu

Kategórie